Introduktion
Det är allt fler som spelar brädspel och som upptäcker hur roligt det är att tillbringa tid ihop. Hobbyn kännetecknas av vänlighet och öppenhet vilket gör det lätt för nybörjare att komma igång. Dessutom har det kommit så många nya spel att barndomens minnen av evighetslånga Monopolpartier kan förbli just minnen.
De senaste 20-25 åren har inneburit en riktig guldålder för brädspel med hundratals kvalitativa utgåvor varje år och en stor variation i tema, speltid och design. Bradspel.net har en databas som innehåller över 60 000 brädspel, allt för att tilltala ett så brett intresse som möjligt.
För en majoritet är sällskapsspel antingen gamla klassiker, eller olika typer av partyspel och frågespel. Det finns en större värld att upptäcka och med ett öppet sinnelag och rätt förberedelser finns det stora upplevelser att vänta sig. Tyvärr finns det fortfarande många som säger att de inte tycker om att spela. De kanske är oroliga för att reglerna ska vara för krångliga, de ogillar tävlingsmomentet i att en person vinner på de andras bekostnad eller helt enkelt har fått för sig att de inte klarar av att tänka strategiskt. Som tur är finns det brädspel för alla kategorier!
Ett klassiskt fel som många nybörjare gör är att man sätter sig ner med familjen eller vännerna för att spela ett helt nytt spel utan att först bekantat sig med reglerna i lugn och ro (ex på julafton när man precis fått ett nytt brädspel). Detta kan såklart fungera med de extremt lätta spelen men ett ”vanligt” brädspel behöver vissa förberedelser för att nå fram på ett bra sätt. Att vara säker på reglerna och förklara dem på ett bra sätt kan vara A och O till en bra upplevelse.
Förutom att vara väl insatt i reglerna så är det också viktigt att välja rätt spel till rätt grupp och utgå från ålder och intresse.
Vad är brädspel?
Brädspel är en sammanfattande benämning för spel där två eller flera personer följer uppställda regler i syfte att nå sina mål, oftast att vinna spelet. Även ensamvarianter finns i flera spel där spelaren försöker lösa en viss uppgift eller uppnå så hög poängsumma som möjligt.
Spel är i grunden analoga men det finns också spel som innehåller någon digital komponent. De spelas vanligen med hjälpmedel som kort, tärningar, spelpjäser, spelplan och en del övrig utrustning. Oftast finns en kombination men det finns naturligtvis rena kortspel eller rena tärningsspel. En del låter slumpen påverka utfallet medan andra bygger på tydlig information. Många av de nyare brädspelen har hög grad av interaktion mellan spelarna så att alla kan vara delaktiga hela tiden.
Att spela spel är en gammal mänsklig kulturform eller tidsfördriv om man så vill. Trots att det kommit konkurrens från digitala spel är den svenska marknaden rätt stabil omkring 300 miljoner SEK varje år. 50 % av alla svenskar anger att de spelar något spel under julhelgen.
Men det finns också en värld bortom den relativt lilla massmarknaden. Där finns entusiasterna, de hängivna som diskuterar regler och strategier på nätforum(som Bradspel.net), besöker mässor och konvent och som köper, samlar och spelar andra typer av sällskapsspel.
Varför brädspel?
Vad som gör ett brädspel intressant beror i allra högsta grad på vad personen i fråga har för intresse och erfarenhet. De flesta uppskattar känslan av att möta andra spelare direkt, kunna prata runt bordet och vara sociala både före, under och efter ett parti. En del uppskattar det taktila, alltså själva känslan att kunna se och röra vid fysiska pjäser. Andra tycker att det viktigaste är att vinna och att göra det på rätt vis.
För barn är spel en strukturerad form av lek, där regler och rättvisa är viktigt. Att lära sig något under spelandet är ofta självklart, men inte framträdande. 10-åringar som spelar 7 Wonders blir bekanta med antikens sju underverk, den som spelar 10 Days in Europe lär sig Europas geografi. Men framförallt är nya spel intressanta för att de erbjuder ett lärande och utforskande av själva strategin. Både individuellt och kollektivt kan olika vägar till framgång prövas. Vad som är rätt ena gången behöver inte vara vinnande nästa gång.
Hur spelas brädspel?
I grunden handlar det om att följa regler för att varje spelare ska uppnå sitt mål. Sammanfattande för brädspel är att de innehåller situationer där spelaren måste fatta beslut. Genom att välja det ena alternativet före det andra skapas en spänning, men med motspelare kring bordet och kanske slumpens påverkan så är det svårt att på förhand veta vad som verkligen är det bästa alternativet. På många sätt är därför moderna sällskapsspel både en individuell sökprocess och något som görs tillsammans med andra. Det är vanligt att spelare visar uppskattning inför motståndare som gör något extra smart under sitt drag; det gör det möjligt att direkt lära av andra.
Genom reglerna begränsas spelarnas valmöjligheter. Många erfarna spelare sätter stort värde på just denna begränsning. Tanken ”åh, om jag bara fick göra en enda sak till under mitt drag, då skulle ni allt få se!” är en del av ett väl utformat spels charm.
Grovt räknat finns det två olika typer av spel. Den första typen är där segraren utgörs av den som är kvar ensam i spelet efter att de andra spelarna slagits ut(exempelvis Schack, Monopol och Risk), eller där den som är först att uppnå ett bestämt mål(Nya Bondespelet, Backgammon, The Settlers). Den andra typen är där segraren är den som fått flest poäng när spelet är slut. Det kan även vara mest pengar, eller en kombination. Ett sådant spel kan avslutas efter ett visst antal rundor eller när någon uppfyllt de villkor som krävs för att spelet, enligt reglerna, ska avslutas. (Exempelvis Ticket to Ride, Carcassonne, Puerto Rico, Power Grid)."
Brädspel som hobby
För de flesta (i Sverige) är brädspel något man tar fram till högtiderna som en social sysselsättning. Det finns dock ett stort antal människor som blir fler för varje år och som har brädspel som hobby. Oftast handlar det om kompisgrupper men då hobbyn är väldigt öppen och vänlig så är det inte ovanligt att man träffas i öppna verksamheter(ex brädspelsbutiker och föreningslokaler) för att spela med likasinnade.
Brädspelen som spelas inom hobbyn skiljer sig väldigt mycket mot den Svenska massmarknaden. Oftast innehåller spelen något mer avancerade regler som i sin tur erbjuder en mycket bättre upplevelse. Detta betyder dock inte att man generellt behöver ha någon erfarenhet för att spela även om det underlättar. I regel är det minst en spelare som är väl insatt i spelets regler och som förklarar tillvägagångsättet så pedagogiskt som möjligt för övriga spelare.
Många brädspelare ägnar sig inte bara åt att spela brädspel utan även att samla dem. I vissa fall modifierar man även spelen på ett eller annat vis. Exempelvis kan man måla medföljande figurer, byta ut plast/trä kuber mot något mer passande(för temat). Det är inte heller ovanligt att man förpackar komponenterna i zippåsar(för att kategorisera) och sleeva kort(plastfickor för kort undviker slitage).
Skriven och sammanställd av Patrik Strömer och Jimmy Nilsson(Bradspel.net)